Filmbetyg
Sortera listan efter: titel | betyg | datum ↓
Februari 2010
-
Daybreakers 4/5
2010-02-05 00:07Det nästbästa efter zombies som jag älskar är vampyrer, i alla dess former. Daybreakers är fylld av dem. I nutid drar vampyrerna fram över jorden tills dem finns överallt, de är det nya samhället, jordens nya population, och människan är reducerad till en utrotningshotad varelse som jagas för att användas till industriellt utvinna blod. Tio år senare har jakten på människor lett till att endast ett fåtal av dem finns kvar. Hungern slår till bland vampyrer och nya samhällsskick bildas, de rika som har råd att köpa 100% människoblod, de fattiga som tvingas leva på utspätt blod ända ner till 5% och de allra lägsta, vampyrer som på grund av fattigdom inte har råd alls, svälten leder till mutationer och förvandlar dem till tredje klassens medborgare, ohyggliga demoner som mer liknar människofladdermöss än människor, tvingade till ett liv djupt nere och långt in i underjorden. Då och då tar de sig ut och lemlästar allt och alla. Desperationen är så stor att man gör allt vad man kan för att hitta ett substitut, syntetiskt blod för att hålla vampyrpopulationen vid liv, men alla försök verkar hopplös då plötsligt en av toppvetenskapsmännen kommer en oväntad lösning på spåren, men han måste samarbeta med människorna för att lyckas.
0.3
Vampyrerna lever i princip som människorna, de var ju trots allt människor innan de blev vampyrer. De underjordiska varelserna, de muterade vampyrerna, även kallade "sub-siders" blir en oönskad sidoeffekt av samhället, bristen på människoblod gör att alla förr, eller senare, hamnar där, men i desperat försök att få till ordning, och också minska antalet individer i matkedjan, blir dessa sub-siders föremål för en etnisk utrensning på det grymmaste sätt, utkastade i solen för att brinna upp under outhärdliga plågor.
Filmen har vissa budskap, om man läser mellan raderna, om det nu är medvetet eller ej, om en värld där vi gör sådana teknologiska och medicinska framsteg men kan ändå inte ordna svältproblemen. För att lösa problemet, om än tillfälligt, rangordnar vi samhället och helt enkelt låter oss utplåna det lägsta skiktet. Det finns också ett moraliskt dilemma. Som Dafoes karaktär nämner i filmen att vampyrerna ser sig som herrar över människan, övermäktiga, men när väl solen gryr så är det vampyrerna som springer och gömmer sig och inte människan. Mycket kort nämns också dilemmat med att vara odödlig i filmen, Hawkes karaktär, som fyller 35, gnäller över att han gjort det nu tio gånger. Neills karaktär påpekar att han, innan han blev vampyr, var döende i cancer men genom att bli omvänd till vampyr lurade döden för ett odödligt liv. Men att det har en avigsida, han dotter vägrade att bli omvänd och såg därmed sin fader som ett monster och bröt all kontakt.
Vampyrfilmer har nog blivit populära igen, efter en ganska så sömnigt årtionde, nu när bland annat Twilight-sagen filmatiserats. Så fler filmer kommer nog på temat det närmsta -
Transformers: Revenge of the Fallen 4/5
2010-02-02 20:02Det humoristiska får lite väl övertaget och drar därmed ner betyget, men trots det - jag längtar till trean kommer!
0.3 -
Transformers (2007) 4.5/5
2010-02-02 01:00De första sekunderna av filmen, när distribueringsbolagens loggor sveper förbi, får mig varje gång jag ser filmen att rysa till i kroppen, på ett sådant där härligt sätt, samtidigt som de där transformersljuden hörs i bakgrunden.
0.3
Michael Bay gjorde i en reklamsnutt för bredband parodi på sig själv med att samtidigt som han excentriskt uttalade ordet awsome också tryckte på knappar och sprängde upp både det ena och det andra som sin pool. Hela första Transformersfilmen är en enda två timmars lång actionfilm med explosion på explosion på explosion varvat med några stridsscener mellan närapå 25 meter stora transformers. Givetvis innehåller också filmen en hel del lättsam tonårshumor som kretsar kring huvudkaraktären Sam och hans misslyckade försök att passa in som tonåring och imponera på tjejen han i hemlighet varit kär i åratal. Först när världen är nära att gå under, robotar försöker döda dem och Sam upplever slag efter slag faller hon för honom.
Transformeringssekvensen från fordon till robot är långt mer avancerad och invecklad än de robotar jag lekte med som liten eller såg i de tecknade serierna. Det som fascinerar mest är hur All Spark enbart tycks skapa onda robotar och att alla dessa smårobotar som kommer till tycks inneha ett avancerad och outtömligt arsenal av vapen. Likaså fascineras jag av det faktum att man på något sätt lyckas övertyga folket om att det inte alls var några robotar som nästan ödelade en hel stad. Januari 2010
-
The Dirty Dozen: The Next Mission 3/5
2010-01-29 02:261967 kom långfilmen The Dirty Dozen, med Lee Marvin i huvudrollen som Major John Reisman. Reisman fick i uppdrag att utföra ett uppdrag på gränsen till omöjlighet, ett närapå självmordsuppdrag, och för detta skulle han välja ut 12 män, som alla sitter fängslade för grova brott med hårda straff så som döden. Alla män han väljer ut är det värsta skum som går att få tag på i militärfängelset, men ändå män som på något vis besitter någon form av specialkompetens. Och det är just uppdragets närapå omöjliga art som avgör valet av män, män som kan avvaras och skulle avvaras i vilket fall som helst. Uppdraget, långt bakom fiendens linjer, visar sig vara möjligt att genomföra men kostar också större delen av dussinet män. Men framgången är ett faktum.
0.3
Trots kritiken för att filmens väldigt våldsamma innehåll så blev den en framgång på biograferna och har med tiden också erhållit en kultstatus inom krigsfilmsgenren. Och just denna framgång fick några smarthuvu'n att göra en uppföljare, som kom nästan tjugo år senare, där man återanvände hela konceptet från första filmen. Nytt närapå omöjligt uppdrag, tolv nya fångar. Men med helt nya manusförfattare och definitivt en för gammal Lee Marvin och på tok för många andra kassa skådespelare. Det blev mer eller mindre en flopp av det hela, men trots det valde man att göra ytterligare två uppföljare.
Lee Marvin, som definitivt ansågs för gammal för rollen som Major Reisman ersätts istället av en tjock, flintskallig och oengagerad Telly Savalas, som i första filmen spelade en av de tolv, i rollen som den nye ledaren för de tolv Major Wright. Konceptet återanvändes återigen för de återstående två uppföljarna, utan några egentliga förändringar i upplägget mer än att i tredje uppföljaren så börjar filmen med en sidoberättelse om hur Major Wright, på uppdrag i Turin, är ute efter att mörda Benito Mussolini på en bordell, men missar honom precis. I tredje, och sista uppföljaren, utsätts de tolv för en förärade i gruppen och en av männen dör under träningen, han ersätts då av ett kvinnligt befäl.
Och det går utför, mycket av manuset sviktar mer och mer för varje film, likaså valet av skådespelare. Dock verkar dom inte spara på krutet i någon av filmerna, det byggs stora, verkligen stora, fullskaliga byggnader som antingen eldhärjas eller utsätts för explosioner. Till och med ett helt ånglok med tillhörande vagnar flyger i luften för att inte tala om alla extras i form av tyska soldater som konstant blir skjutna.
Men så var det ju det där med framgången. Ja inte blir den då bättre, men ändå har filmerna nått en viss kultstatus trots deras usla innehåll. -
Van Helsing 3.5/5
2010-01-27 06:58Sanktionerad av Vatikanen är van Helsing deras "lönnmördare", med tillgång till ett arsenal av vapen skapat av en avdelning mystiskt likt den som förser James Bond med sina vapen där också en munk känns mystiskt likt Q. Men van Helsings uppdrag som Vatikanens lönnmördare är av en säregen art, han jagar och sätter stopp för övernaturliga onda väsen med stor framgång. Men framgången har ett pris, runt om i Europa anses han vara en mördare och är efterlyst som sådan. På uppdrag av Vatikanen skickas van Helsing till Transylvanien för att assistera släkten Valerious sista överlevare att stoppa Dracula. För van Helsing låter det som ett enkelt uppdrag men föga anar han sin egna koppling till denna greve och hans egna öde och likaså vilka planer Dracula smider för eftervärlden.
0.3
Jag älskade Bram Stokers roman om Dracula, när jag var liten, och i Stephen Sommers filmatisering har historien fått en helt annan utgångspunkt som väver samman de tre berättelserna om varulvar, Dracula samt Frankenstein. Egentligen är inte handlingen så värst mycket ha utan filmen tillfredsställer bara på det mest basala nivån, även om specialeffekterna och äventyret stundvis kittlas lite. Utan att avslöja för mycket så känns det lite som over-kill när det väl går upp för van Helsing vem han verkligen är och vilket uppdrag han fyller här på jorden. -
Planet 51 4/5
2010-01-27 02:51Underhållande charmig animerad långfilm fylld av klichéer och kopplingar till andra sci-fi- och rymdfilmer.
0.3 -
Surrogates 3.5/5
2010-01-26 04:05Såhär i Avatartider får man inte glömma bort de andra filmerna, som kom 2009, med liknande teman, så som "Gamer" och "Surrogates". Surrogates handlar om en nära framtid där människan kan leva ut sina liv i robotkroppar, så kallade surrogates, med perfekt yttre. Alla lever i harmoni och brottsligheten är så gott som obefintlig. Men världen är delad, delad mellan de som väljer ett liv med surrogates och de som väljer ett liv i verkligheten, som människor. Efter våldsamheter mellan dessa fraktioner upprättas så kallade surrogatfria zoner, där enbart människor får vistas och om någon surrogat tar sig in i området är inte de som lever där sena med att ta till alla möjliga tillhyggen för att förstöra den.
0.3
Ett hemligt vapen kommer på vilovägar, ett dödligt vapen som inte bara förintar surrogaten utan också dödar dess operatör. FBI agenten Tom Greer (Bruce Willis) utreder händelsen som redan dödat en handfull män. Men vad som först visar sig bara vara ett vapen på vilovägar leder snart till något mycket större, konspirationer där hela mänsklighetens liv står på spel. Tom Greer måste trotsa allt han tror på och sätta stopp på planerna innan alla han någonsin känt och älskat dör. Men det verkliga livet, utan surrogat, är allt annat än lätt.
Futuristisk sci-fi action om hur mänsklig teknologi bara leder till elände. Willis får ännu en gång spela både hjälte med hår och hjälte som tål hur mycket stryk som helst och ändå orkar fortsätta kämpa. Helt klart försöker filmskaparna sända ett budskap. -
2010-01-26 04:01
Den sista kampen utspelar sig - människa mot maskin - men bara en kan segra.
0.3
Samtidigt som människorna slåss mot maskinerna i den verkliga världen måste Neo utkämpa en strid inne i Matrix och fullfölja sitt öde, misslyckas han så kommer mänskligheten att dö ut och maskinerna tas över av Mr. Smith.
Säcken knyts ihop i närapå två timmars non-stop action. Bara specialeffekterna gör det värt att titta. -
2010-01-25 19:50
Det är en ny, snabbare, tuffare och framförallt annorlunda filmatisering av Arthur Conan Doyles litterära detektiv. För den som läst några av alla Holmesnovellerna så känner man snabbt igen kopplingarna som förekommer till någon av Holmes alla fall så som "Mannen med den kluvna läppen" (1892), "Blodbokarna" (1892), "De fyras tecken" (1890) samt "Silverbläsen" (1894) med flera.
0.3
Filmen som är självständig och bygger bara delvis på böckerna om Sherlock Holmes ger ett främmande porträtt av den litterära Holmes som är smal och opiumberoende men som här i filmen är motsatsen, muskulös och drogfri. Dock har dem båda det excentriska gemensamt, att ur minsta detalj kunna avläsa allt om någon. Medan Holms i böckerna är en ganska lugn person så är han i filmen rastlös och aggressiv, precis som hans kollega och vän Doktor Watson, som båda gärna ger sig ut på äventyr, slåss utan dess like och använder vapen så som pistoler och svärd på ett nästan mordiskt sätt. Holmes använder sin slutledningsförmåga till att vinna kickboxningsmatcher och slå ut fienden genom att hela tiden ha ett kejdereaktionstänkande.
Men filmen känns bra. Annorlunda mot andra filmatiseringar, men på ett bra sätt. Humorn följer filmen igenom och känns kanske på sina ställen aningen overkill. Dessutom bjuder filmen på ett riktigt mysterium, som resulterat i mängder av rykten, vem är det som gör rösten till Professor Moriarty? -
Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer 4/5
2010-01-24 19:51En varelse, kallad för Galactus, drar fram i universum och livnär sig genom att suga ut energi från planeter. Hans tjänare, kallad silversurfaren, är den som förbereder Galactus ankomst och möjliggör hans utsugning. Jorden står härnäst på tur.
0.3
Fantastic Four, som nu erhållet lite av euperkändisstatus, fördriver det mesta av tiden åt att dels rädda mänsklighet och dels planera, och förhoppningsvis genomföra, bröllopet mellan Reed Richards (Mr. Fantastic) och Susan Storm (Invisible Woman). Kändisskapet tär på dem alla när deras bröllop är i medias fokus och Susan är orolig över att det ännu en gång skall bli uppskjutet. Väl vid altaret, bara sekunder från att bli gifta, måste de fyra vännerna återigen rädda världen när Silversurfaren drar fram. När det väl går upp för dem att hela jordens vara, eller icke vara, står på spel får de både oväntad och oönskad hjälp från annat håll när Victor von Doom (Doctor Doom) dyker upp. Men Doom har en egen agenda.
Stan Lee har en komisk biroll som sig sjäv, en bröllopsgäst som inte blir insläppt eftersom han inte finns med på gästlistan. -
Assault on Precinct 13 (2005) 3.5/5
2010-01-24 19:45En av de mest eftersökta brottslingarna, Bishop, åker slutligen fast men under fångtransporten till fängelset tvingas dem tillfälligt göra ett stopp vid den avvecklade polisstationen i distrikt 13, till följd av det dåliga snöovädret. Underbemannade tvingas station 13 ta emot dem. Men vad de inte vet att där ute, i ovädret, lurar ett gäng av korrupta poliser som till varje pris vill döda Bishop med rädsla för att han skall avslöja vilka dem är. En belägring av stationen påbörjar men det visar sig snart att de där inne inte tänker ge upp så lätt.
0.3 -
2010-01-23 18:26
Klassiskt krigsäventyrsdrama från 1961. En grupp allierade kommandosoldater får ett omöjligt uppdrag på halsen. De ska ta sig till den tyskkontrollerade ön Navarone och slå ut de två massiva kanonerna där. Om de misslyckas kommer tyskarna att fortsätta med att spränga alla allierade försök att till havs ta sig in bland ögrupperna och nu måste de, om någonsin, lyckas med sitt uppdrag eftersom 2.000 allierade soldater sitter fast på ön Keros och deras enda chans till att bli evakuerade är till havs. De har mindre än en vecka på sig att förstöra kanonerna och evakuera soldaterna innan tyskarna går till storanfall mot bland annat öarna där soldaterna sitter fast.
0.3
Filmen blev en kassasuccé när den kom, 1961, med ett netto på ca $18.500.000. Alistair MacLean, författaren till boken som också gjort sig känd för en rad böcker som utspelar sig under andra världskriget, tog vara på framgången och skrev en uppföljare, "Force 10 From Navarone" 1968, som blev en best-seller. Tyvärr floppade den rejält när den senare, 1978, blev filmatiserad och släpptes på bio. Dock har de båda filmerna, trots uppföljarens floppande, med tiden blivit kultförklarade och både upptäcks och uppskattas av nya, likväl som gamla, filmälskare än idag. -
S.W.A.T. 3.5/5
2010-01-16 23:38LAPD:s S.W.A.T. team behöver förnyas och förbättras efter en tid av oroligheter, våldsamma ingrepp och oförmåga att lyda order. Veteranen Dan "Hondo" Harrelson blir förflyttad tillbaka till LA och tar sig an uppgiften med stor möda genom att sätta ihop en specialgrupp bestående av nya rekryter från den uniformerade polisen samt redan existerande S.W.A.T. medlemmar. Målet är att skapa en spjutspetsgrupp. Lagom tills dess att gruppen är redo att sättas i tjänst får de i uppdrag att eskortera en droglord till ett federalt fängelse, men när denne erbjuder den som fritar honom 100 miljoner dollar brakar helvetet lös, LAs alla banditer gör allt för att frita honom och ett blodbad tar sin början. SWAT-teamet tvingas sätta alla sina kunskaper och tricks på prov för att lyckas med sin uppgift.
0.3
Tempo, explosioner och folk som dör som flugor, utöver det inte så värst mycket att ha. -
Brüno 4/5
2010-01-12 22:32Sacha Baron Cohen är tillbaka, denna gång som nittonåriga österrikaren Brüno, som efter att misslyckats och blivit utfryst som modereporter nu vill satsa på att bli världsberömd. Givetvis är konceptet samma som med Borat, massa ovetandes människor som blir utsatta för saker. Men Brüno håller inte hela vägen fram, trots tappra försök och flera geniala scener så känns den bara något så där medelmåttig. Det intressanta är dock att Sacha Baron Cohen nått en sådan framgång att han faktiskt lyckats inbjuda flera riktigt stora kändisar, så som Harrison Ford, Elton John, Bono med flera att medverka i hans film. Brüno är dessutom mer utmanande än Borat, innehåller mer sexuellt provocerande scener, då filmen kretsar kring huvudkaraktären som är homosexuell, så som en halvt erigerad penis, troligen riktiga sexscener inspelade vid en swingersfest samt en rad man-och-man hånglade, som nästan resulterar i sex, inför en stor heterosexuell wrestlingpublik (med starka stydstatardrag) som närapå resulterar i misshandel, om det inte vore för ett gigantisk nät. Andra scener i filmen, som utspelar sig utomlands, bland annat i mellanöstern där Brüno försöker sig på ett fredssamtal mellan Israel och Palestina, är farligt nära en internationell kris. För att inte förglömma andra scener på hemmaplan där Brüno mycket väl skulle kunna bli lynchad av en studiopublik av i huvudsak svarta kvinnor, då han rasistiskt skämtar om hur han, likt Madonna, hämtat hem ett barn från Afrika, genom att byta denne mot en iPod. I en annan scen får Brüno Secret Service efter sig och blir banlyst från Washington för att han sexuellt närmat sig en av de dåvarande presidentkandidaterna.
0.3
Visst skrattar man då och då men vad jag saknar mest är de där gaspande tillfällena, så som man gjorde i Borat, och därför känns inte Brüno lika bra, som något sekundärt mindervärdigt i jämförelse, bättre kunde ni väl? Men kanske har det, som Sacha Baron Cohen berättar i kommentarerna, att göra med att de hade väldigt svårt att filma en del då folk faktiskt kände igen honom. -
Johan Falk - Gruppen för särskilda... 3.5/5
2010-01-10 23:44Johan Falk är tillbaka i Sverige igen, efter att arbetat i fem år för Europol, en tid formad av den utsatthet som drabbade både Johan och hans familj. Tillbaka i Göteborg ingår han i en nytt samarbete mellan bland annat Europol och Svenska Polisen där man satt samman en specialgrupp - Gruppen för särskilda insatser - en specialgrupp endast för att bemöta den grova organiserade brottsligheten. Men väl där upptäcker han att GSIs framgångar bygger på olagliga metoder, med infiltratörer och brottsprovokation för att nå resultat och när något verkligen går fel och en av hans nya kollegor bli mördad måste Johan Falk välja, att bli en i gänget och ta till samma metoder för att stoppa brottslingar eller följa lagboken och stå chanslös mot den organiserade brottsligheten.
0.3
Johan Falk filmerna fick en återtändning för några år sedan och sex nya filmer spelades in, varav första fick biopremiär i somras förra året. Att de så snart visas på "vanlig" teve är ett under. Precis som tidigare ligger fokus på kampen mot den grova organiserade brottsligheten och den "nya" filmsviten hänger samman som en röd tråd som delvis kopplar till den första trilogin.
Lite kuriosa i filmen är att den delvis är baserad på verkliga händelser. Bland annat använde polisen infiltratörer, så som Peter Rätz, under 90-talet för att komma åt och stoppa grov brottslighet. Huruvida man i Falkfilmerna kommer att följa Rätz öde återstår att se.
Lite tuffare, lite snabbare, lite mer skjutande. En polis som hårdnat. Samhällsproblem och etiska dillemman. -
2010-01-10 01:28
Vändpunkten i Wallanderfilmerna. Huvudkaraktären Stefan Lindman, som redan tidigare varit i obalans, hamnar verkligen åter i helvetet när hemska barndomsminnen kommer tillbaka. Han hamnar så under isen att han inte lyckas ta sig tillbaka upp igen. Bakom kameran, eller snarare utanför filmningen, lider Johanna Sällström av psykiska problem, där hennes upplevelser under flodvågskatastrofen i Thailand, 2004, säkert är en av hennes plågoandar och sedan november 2006 har hon vårdats på psykiatrisk klinik i Malmö. Innan man hann påbörja inspelningen av en säsong tre, av Wallanderfilmerna, tar Johanna Sällström sitt liv och hittas i hemmet den 13 februari 2007. När Wallanderfilmerna väl återkommer för en tredje säsong så är det en mörkare, mer deprimerande, miljö och Kurt Wallander vi möter. Mycket har hänt som tärt på både karaktärerna och skådespelarna.
0.3 -
Wallander – Mastermind 3.5/5
2010-01-10 01:23Michael Nyqvist gör en lysande roll som boven i dramat. En av de bästa Wallanderfilmerna med Henriksson i huvudrollen.
0.3 -
2010-01-10 00:51
Styrka 10 från Navarone är baserad på Alistair MacLeans bok med samma namn och är en uppföljare till filmen Kanonerna på Navarone, från 1961. Egentligen bjuder inte filmen på så mycket spänning som den bjuder på humor, karaktärerna är aningen förändrade från föregående film och egentligen är det inte så mycket som binder samman de två filmerna mer än en liten bihistoria. Filmen är också fylld av felaktigheter, att den skiljer sig från boken är kanske inte så märkvärdigt, så brukar fallet vara när man filmatiserar böcker, men att man tar avstamp så mycket från boken att det istället blir historiska felaktigheter, vilket dessutom förstärks extra av att man gjort riktigt rejäla missar när man filmat, så som ett (då) modernt elektriskt lok syns tydligt i bild.
0.3
Trots att filmen var allt annat än en kassasuccé när den kom och ansågs av de flesta som en flopp har den med tiden utvecklat en kultstatus och därmed, årtionden senare faktiskt blivit en någorlunda kassasuccé. -
Metropolis 3/5
2010-01-03 22:00Två timmar lång och med vår syn på film väldigt tråkig och jobbig att se men jag kan mycket väl tänka mig att den dels var både stor och utmanande när den kom 1927 och också dess inverkan på kommande filmskapare. Även om filmen har sci-fic drag, och oftast klassas så, så handlar den snarare om sammandrabbningen, problematiken, mellan arbetare och ägarna/övermakten med ett antikapitalistiskt budskap. Dock känns mycket av filmens handling och budskap väldigt otydlig och obegriplig...
0.3 -
Quel maledetto treno blindato 3/5
2010-01-03 20:06Kallad originalet till Tarantinos film som kom förra året. Det enda dem båda har gemensamt är så gott som titeln och att de båda utspelas under andra världskriget. Möjligen skulle man kunna säga att gängen i båda filmerna är nästan lika galna. Men där skiljer sig likheterna. Visst har "originalfilmen" en hel del komiska höjdpunkter och sköna figurer men det mesta i både handling och filmatisering känns inget vidare att hänga i granen. Påminner mycket om dåtidens dussinfilmer när det gäller krigsfilmer som utspelar sig under andra världskriget. Filmen gör dock själ för att kallas spagettivästern.
0.3 December 2009
-
2009-12-31 19:52
Anders Ekborg visar sina många talanger, både som skådespelare och sångare...
0.3 -
Avatar (2009) 4/5
2009-12-27 21:00James Cameron sparar inte in på några som helst kostnader när han äntligen, efter nästan 15 års väntan, får till sitt storslagna äventyrsactionrulle.
0.3
Manuset ger inga egentliga kickar, framtiden (Cameron älskar att hoppa i tiden) jorden är döende, människan utforskar universum, hittar en planet med ovärderliga resurser i form av ett grundämne, de lokala infödingarna, som lever i ett med naturen, vill inte släppa ifrån sig något, människan tar då i med våld och trots oövervinnerliga krigsmaskiner så förlorar dem mot pinnar, stenar och lite djur.
Mitt uppe i detta ligger grundhandlingen, i ett försök att skapa goda relationer med invånarna på planeten försöker man bilda dem och övertala dem att flytta på sig, men dem vill inte, därför börjar man med Avatarprogrammet, genetiskt framodlade varelser, hälften mänskligt och hälften utomjordiskt DNA, i ett försök att den vägen skapa kontakt och relationer. Men dessa framodlade varelser är själlösa och istället kontrolleras dem av andra människor genom en uppkoppling. Men huvudrollsinnehavaren, som är militär och har ett uppdrag, tappar fokus och istället för att fullfölja sin militära plikt "går över" på invånarnas sida i deras kamp mot de invaderande människorna. Och så vidare och så vidare och så vidare, inget direkt märkvärdigt där inte.
Men det som istället gör filmen imponerande är all teknik som används, alla animationer, animationstekniker, som lyfter filmen. Dyr som satan att spela in och med relativt imponerande datoranimationer gör bara det värt att se filmen på bio, även om man blir avundsjuk på andra biografer där filmen visas i en speciell 3D-teknik som saknades när jag såg den. Och precis som Geroge Lucas fick bygga nya tekniker för sina Star Wars filmer så har också James Cameron fått bygga mycket nytt inför sitt filmande. Men det som han kanske byggt upp mest av är tålamod, kanske rent av otålighet, inför hans väntande på att tekniken, som uppfyller hans behov och önskemål, skall finnas tillgängligt.
Att filmen är en framgång råder det dock inga tvivel om när den slår nya rekord för varje dag som går.
Uppdaterad: 2 aug, 2020
Lust att dela med dig av din filmdatabas kod? :)
Det är pluginet http://paulgoscicki.com/projects/wp-movie-ratings/ som fixar det, tyvärr uppdateras den inte längre så risken finns för säkerhetsluckor, synd dock med tanke på hur bra plugin det är.
@Kenneth Jansson, kan du ladda upp wp_movie_ratings.php på pastebin? vill veta hur du löste language problem.
Den finns på http://pastebin.com/2VdMtmUD men det var http://filmdagbok.heavysheep.com/ som fixade lokalt språk
Tackar för tipset :)